Vandaag,vrijdag 2 juli, gaan meer dan 130 Dordtse kinderen met zelfgebouwde vlotten het Wantij op om mensen te evacueren. Op de zogeheten Grote Feestelijke Reddingsdag wordt op een leuke manier getraind voor een minder leuke gebeurtenis; een mogelijke overstroming van het eiland van Dordrecht. Aanleiding hiervoor is het themajaar 600 jaar Sint Elizabethsvloed.

Trainingsmissie
De Grote Feestelijke Reddingsdag is de afsluiting van de trainingsmissie van het geheime genootschap De Redders van Dordt. In deze driedaagse trainingsmissie hebben 136 groep 6-leerlingen zich op verschillende manieren verdiept in waterveiligheid. Zo leerden ze hoe Dordrecht zich beschermt tegen het water, hoe je je als inwoner het beste kunt voorbereiden én waar je naartoe kan vluchten als je huis overstroomt.

Hulptroepen
Net als bij een echte overstroming zijn de Dordtse Reddingsbrigade, Koninklijke Landmacht en Brandweer aanwezig om de Redders in spé te ondersteunen waar nodig. Burgemeester Wouter Kolff geeft rond 11:00 uur het officiële signaal om te beginnen met evacueren. Vanaf dat moment hebben de aspirant-leden twee uur om Kinderburgemeester Lucas van Dijk en vele anderen te evacueren.

Wanneer het lukt om iedereen op tijd in veilig te brengen, worden de aspirant-leden door Wethouder Piet Sleeking officieel beëdigd tot Redders van Dordt.

Klaar voor de Staart?!
De Grote Feestelijke Reddingsdag is tegelijkertijd ook het startschot voor de expositie Klaar voor de Staart?! Bezoekers kunnen t/m eind augustus gratis terecht in de Biesboschhal om meer te weten te komen over waterveiligheid en hoe je je het beste kunt voorbereiden. Met een grote maquette van stadsdeel de Staart laat het IABR in opdracht van de gemeente zien hoe deze veilige schuillocatie er in de toekomst uit zou kunnen zien. Kunnen, want inwoners worden vooral opgeroepen om ook zelf met ideeën te komen.

In de Biesboschhal kan ook een kijkje worden genomen op het geheime hoofdkwartier van De Redders van Dordt. Benieuwd naar De Grote Feestelijke Reddingsdag? De evacuatieoefening is wegens de corona-maatregelen niet toegankelijk voor publiek, maar wordt wél opgenomen. De video van de reddingsdag en de voorafgaande trainingsmissie is te zien tijdens de tentoonstelling Klaar voor de Staart?!, op RTV Dordt en via deze website.