Attractie

Het Keringhuis

Het Keringhuis, Publiekscentrum Water is hét informatiecentrum over hoogwaterbescherming in Zuid-Holland en over de indrukwekkende Maeslantkering.

Adres: 
Maeslantkeringweg 139
3151 ZZ Hoek van Holland
t. 088 – 797 0630
info@keringhuis.nl
Meer informatie

De Maeslantkering

Geen enkele waterkering ter wereld heeft grotere beweegbare onderdelen dan de Maeslantkering. Dit Deltawerk kan een vloedgolf van 5 m boven NAP aan.

De Maeslantkering ligt in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland en werd gebouwd tussen 1991 en 1997. Het bouwwerk is volledig automatisch gestuurd en vormt samen met de Hartelkering en de dijkverbreding Rozenburg de Europoortkering. De Maeslantkering is een voorliggende kering, wat betekent dat hij de eerste klappen opvangt bij hoogwater vanuit zee. Hiermee beschermt de stormvloedkering de inwoners van Zuid-Holland.

Het watervertelplein

Druk op 1 van de knoppen of draai aan de kraan op het watervertelplein om meer informatie te krijgen over waarom Nederland zo goed beschermd is, wanneer de stormvloedkeringen zich sluiten, hoe we met al het rivierwater omgaan of waar we op moeten letten tijdens perioden van droogte. Je voelt en hoort de storm over trekken en ziet het water van de grote rivieren zich een weg banen door Nederland.

Film
In onze filmzalen kunt u diverse films bekijken over de Maeslantkering en de omgang met water in de provincie Zuid-Holland. Ook zijn er films in het Engels of ondertiteld in verschillende talen zoals Duits, Frans, Spaans en Chinees. Voor de kinderen is er een film van het Klokhuis, speciaal gemaakt voor het Keringhuis.

De waterspeelplaats

Ook voor de kleinste bezoekers is er genoeg te doen. Zo is er op het buitenterrein de waterspeelplaats waar kinderen kunnen pompen, dijken bouwen met zandzakken en de scheepvaart over de grote rivieren begeleiden. Je raakt hier niet uitgespeeld!!

De waterspeelplaats heeft dezelfde openingstijden als het Keringhuis: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 en in het weekend en op feestdagen van 11.00 tot 17.00. Van 1 november tot 1 april is de waterspeelplaats gesloten.

De tuin van het Keringhuis

Achter de waterspeelplaats staat een opvallend gebouw met op de gevel de naam “elke druppel telt”. Deze expositie staat in het teken van klimaatadaptatie ofwel de omgang met water in en rond het huis. Hoe kun je zelf meehelpen aan het beperken van ondergelopen kelders en straten. Je ziet hier diverse waterdoorlatende paden, regentonnen, watertegels en een groen dak. Maak je tuin weer groen of hergebruik het water op diverse manieren!!

Activiteiten op deze locatie