Bezoek in het herdenkingsjaar van de Elisabethsvloed de tentoonstelling Elisabeth en de Vloed. Bewonder de eeuwenoude Elisabethspanelen die voor 1 keer weer samen te zien zijn in het Dordrechts Museum.

Ontdek het verhaal op de panelen, over de heilige Elisabeth en de overstromingen, verteld d.m.v. hedendaagse animaties en prachtige kaarten, schilderijen en prenten.

De ramp van 1421 in beeld

In 1421 veranderde het Nederlandse landschap voorgoed. De Sint-Elisabethsvloed creƫerde de Biesbosch en zette de Groote Waard onder water. Tientallen dorpen verdwenen, hun inwoners zochten een veilig heenkomen in Dordrecht.

Onder hen waren de inwoners van het dorp Wieldrecht. Twee generaties later bestelden zij een altaarstuk voor de Grote Kerk met daarop indrukwekkende voorstellingen over de watersnood. Enerzijds toonden ze het leven van de Heilige Elisabeth, naar wie de vloed was genoemd. Anderzijds verbeeldden ze de Elisabethsvloed zelf, een uniek tijdsdocument uit een periode waarin dit soort historische voorstellingen nog nauwelijks voorkwamen. Ze staan hiermee aan het begin van de niet-religieuze schilderkunst in Nederland. Ter gelegenheid van 600 jaar Elisabethsvloed zijn de vier bijzondere Elisabethspanelen samen terug in Dordrecht, waar het Dordrechts Museum ze presenteert in een intieme en sfeervolle opstelling.

Belangrijke informatie

De expositie loopt (deels) gelijktijdig met de Aelbert Cuyp-tentoonstelling. We adviseren u om vooraf kaarten te kopen.

Direct naar ticketverkoop Direct naar de ticketpagina