In 2022 staat water centraal in een expositie op Slot Loevestein! Al sinds de bouw is water onlosmakelijk verbonden met het kasteel. Ingeklemd tussen Maas en Waal, omgeven door slotgrachten, in het waterrijke Munnikenland is water nooit ver weg.

Water diende in de middeleeuwen en als onderdeel van de Hollandse Waterlinie als bescherming tegen aanvallen van buitenaf. Tegelijkertijd hield het gevangenen in de Staatsgevangenis binnen de poort.

Vandaag de dag biedt het omliggende natuurgebied letterlijk Ruimte voor de Rivier. Velen kennen de spectaculaire beelden van hoog water rondom het slot. Het kasteel wordt echt ook bedreigd door extreme regenval en droogte. In de tentoonstelling komt deze geschiedenis aan bod, maar ook de toekomst; hoe kunnen we in de komende 7 eeuwen op een harmonieuze manier met water leven?

Aanleiding voor deze tentoonstelling vormen de jubilea van de Elisabethsvloed (600 jaar), Oude Hollandse Waterlinie en Rampjaar (350 jaar) en de recentelijke toekenning van de UNESCO Werelderfgoedstatus aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar Loevestein onderdeel van is.

De expositie zal worden voorzien van leuke wateractiviteiten voor jong en oud, waaronder een Drijf-in-bios, lezingen, waterspeurtochten en struintochten.

Meer informatie