Speciale thematentoonstelling over de kracht van het water. Eeuwenlang wordt Nederland bedreigd en gevormd door overstromingen. In 1421 ontstaat hierdoor zelfs de enorme binnenzee die Biesbosch gaat heten.
In deze tentoonstelling ter ere van 600 jaar Sint Elisabethsvloed vertellen wij over de feiten en fictie van het ontstaan van de Biesbosch. Aan de hand van een tijdlijn door het hele museum worden de overstromingen door de eeuwen heen zichtbaar gemaakt. Rijkswaterstaat en HWBP laten zien hoe Nederland zich beschermt en voorbereid op eventuele overstromingen in de toekomst.
Meer over het Biesbosch MuseumEiland
Dankzij de Biesbosch kunnen omringende, hoger gelegen gebieden niet zomaar overstromen. Maar hoe werkt dat precies? Ervaar het in de ‘Biesbosch beleving’. Een schaalmodel van de Biesbosch, compleet met polders, dijken en stromen.
Dit model – van 30 bij 30 meter – maakt de waterhuishoudkundige werking van het gebied meteen inzichtelijk. Je ziet hoe smeltwater uit de Rijn en regenwater uit de Maas samenkomen in de Biesboschdelta. Kijk hoe de waterstand verandert van laag naar hoog. Zit zelf aan de schuiven en knoppen. En beïnvloed de loop van het water! De Biesbosch beleving is in bedrijf van april tot en met oktober.
Buitenmuseum de Pannekoek
Het Biesbosch MuseumEiland heeft nóg een gedeelte dat je kunt bezoeken. Aan de andere kant van het water ligt namelijk het gratis toegankelijke buitenmuseum de Pannekoek.
Wij zijn als mensen bepalend geweest voor hoe de Biesbosch eruit ziet. Ooit stond de Biesbosch vol met grienden: aangeplante akkers met wilgen. Door op grote schaal biezen, riet en griend te planten, te oogsten en te verwerken ontstond een levendige handel; de griend- en rietcultuur. Beleef als bezoeker de wereld van griendwerkers – een beroep dat inmiddels niet meer bestaat.