Boeken en Tijdschriften

Themanummer Holland Historisch Tijdschrift over Elisabethsvloed

Holland historisch tijdschrift komt met een themanummer over de Elisabethsvloed. In het themanummer wordt omschreven wat de vloed precies zo erg maakte en wat de gevolgen waren en stuiten daarbij op belangwekkende overeenkomsten met waterbeheer in onze eigen tijd. Er wordt verder aandacht besteed aan de kansen die een stormvloed biedt. Amsterdam heeft er zelfs zijn ontstaan aan te danken!

In Holland Bloc komen de volgende onderwerpen aan bod; de tentoonstelling in het Dordrechts Museum, het wiegje van Beatrix, hoogwatervluchtelingen in Cillaarshoek en de vraag hoe Holland er in het jaar 2621 uit zou kunnen zien. Steken de torenflats van Rotterdam dan nog net boven water uit?

Het themanummer verschijnt half juni 2021. Meer informatie via de link.

Een boek over de geschiedenis & de bedrijven van de Drechtsteden.

Waterproof

Het verhaal over het ontstaan van de Drechtsteden leest als een razend spannende roman. In 1421 veegt de St. Elisabethvloed een stuk Nederland van de kaart. Maar het gebied veert terug, vindt zichzelf opnieuw uit en blijkt dé voedingsbodem te zijn voor de beste dijkenbouwers, baggeraars, bruggenbouwers en scheepsbouwers.

Het boek in limited edition wordt gelanceerd tijdens de nacht van de Elisabethsvloed van 18 op 19 november 1421 en  is een initiatief van Deal en Trichis. Bemachtig nu je plek in WATERPROOF en wordt onderdeel van de kolkende geschiedenis van de Drechtsteden.

Historische Atlas van de Biesbosch

De tweede druk van de ‘Historische Atlas van de Biesbosch’ vertelt niet aan de hand van 78, maar 79 kaarten de geschiedenis van zes eeuwen Biesbosch. Er is een bijzondere kaart aan toegevoegd. Een reusachtige kaart van bijna acht vierkante meter die ook nog eens bijna vijf eeuwen oud is. Nota bene boven water gekomen dankzij de eerste druk van de atlas.

In de atlas zijn alle belangrijke kaarten over de Biesbosch uit zes verschillende archieven bijeengebracht. Het boek is via de link te bestellen voor €34,95.

Kunstboek: "De Vloed"

Kunstenaar Ties Poeth vervaardigde een prentenboek met uitgesneden illustraties rondom het verhaal van het verdronken dorpje Niervaert. Hoe de Elisabethsvloed het dorpje Niervaert deed verdwijnen en de stad Breda deed opbloeien. Een indrukwekkend beeldverhaal van turfstekers, twisten en aflaten.

Het boek is voor €24,95 te koop bij de boekhandel of online te bestellen met ISBN: 978-94-91032-53-0.