Het komt niet vaak voor dat de verjaardag van een natuurgebied gevierd kan worden. Maar bij de Biesbosch begon het met een stormvloed in de nacht van 18 op 19 november 1421. Het gebied was oorspronkelijk polderland, maar de Sint-Elizabethsvloed veranderde het gebied die nacht in een binnenzee. Dankzij het water uit Maas en Waal werd het een zoetwaterdeltagebied. Uit zand en rivierslib ontstonden zandplaten, waar vooral biezen goed op groeiden. Vandaar de naam ‘Biesbosch’. Eeuwenlang verdienden griendhakkers, rietsnijders en biezenvlechters er een karige boterham. In 1970 werd het Haringvliet afgesloten. De grote verschillen tussen eb en vloed verdwenen en daarmee de griend- en rietcultuur. De wilgenakkers verruigden en de natuur kreeg vrij spel. En nu broeden hier weer zeearenden en visarenden.

Wil je meer weten over het ontstaan en de ontwikkeling van de Biesbosch? En waarom het zo belangrijk is om dit unieke zoetwatergetijdengebied te (blijven) koesteren en het de ruimte te geven om op eigen kracht verder te ontwikkelen?

Dan is dit artikel echt iets voor jou om te lezen! En wil je daarna nog meer weten? Dan geeft het artikel aan het eind nog een paar interessante boekentips!

Lees het artikel