Een plan van Micha van Tulden
Het schoolplein van de Oranje Nassauschool is al 40 jaar een stenen vlakte van 1400 m2. Daar komt verandering in, want de school gaat een groenblauw schoolplein aanleggen. Het projectplan is al klaar. Belangrijke punten in het plan zijn:
Er is inmiddels voldoende geld binnen om met de uitvoering van het groenblauwe schoolplein te kunnen starten. Het wachten is op de aannemer, die nog aan voorbereidend uitzoekwerk bezig is. De planning was schooljaar 2022-2023, maar mogelijk schuift dat op.
Een plan van Hans Merks
Lingewaard is een dorpsschool met ongeveer 250 leerlingen met een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Op zomerse dagen is het plein erg heet. Op natte dagen blijft er water staan en kinderen vervelen zich snel. Het ontwerp van het nieuwe schoolplein is gericht op avontuurlijk buitenspelen met oog voor biodiversiteit, duurzaamheid en de (historische) landschappelijke omgeving van de school.
Belangrijke punten in het ontwerp:
Voor de bovenbouw:
Voor de onderbouw:
In de zomervakantie is een groot deel van de grove werkzaamheden (plantvakken, speeltoestellen, loopbaden, wadi) gerealiseerd. De rest van de werkzaamheden, inclusief het planten van bomen, heesters en het leggen van graszoden, zal in de loop van het najaar plaatsvinden.
Een actie van Angela de Vlaming
Angela bedacht dit idee om de oude binnenstad van Dordrecht om te toveren in een groene oase:
Voor 1000 worden plantjes ingekocht. De plantjes worden uitgedeeld aan zo veel mogelijk binnenstadbewoners. Wie een plantje krijgt, plant het in zijn geveltuin of zet het in een mooie pot voor de deur. Vervolgens geeft de ontvanger zelf ook weer 2 plantjes weg: één aan zijn/haar buurvrouw en één aan een andere bekende in de binnenstad. Deze 2 personen doen weer hetzelfde, enz. Iedereen die nog geen geveltuintje heeft, krijgt een formulier met informatie over hoe je een geveltuin gratis kunt aanvragen.
De voordelen van een groene binnenstad:
Mensen uit de buurt zetten extra plantjes in hun geveltuintje, helpen om plantjes door te geven op meerdere adressen of onderhouden de plantjes bij wie dat zelf niet kan. De man op de foto heeft zijn gevel vergroend met bloempotten. Inmiddels heeft hij ook een geveltuin en een boom voor in de straat aangevraagd bij de gemeente.
Een plan van Femke Luijbregts
Realisatie van een natuurlijke speeltuin aan de rand van een wadi in een nieuwbouwwijk.
Gemeente Geertruidenberg staat achter het plan en betaalt mee aan de uitvoering. Ze gaan ook bomen planten. Aanvullende financiering o.a. door lokale ondernemers te laten sponsoren.
De eerste speeltoestellen zijn geplaatst en met open armen ontvangen door de kinderen in de buurt. En de eerste vleermuis is al gespot langs de wadi!
Een plan van Wijk voor wijk
Een samenwerkingsproject van de buurt met omwonenden, aangrenzende instellingen en gemeente Dordrecht, die het project meefinanciert. Buurtbewoners doen mee met aanleg en onderhoud van het groen.
Het plein wordt verbouwd met hergebruik van materialen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door medewerkers van Wijk voor Wijk, met voor zover mogelijk vrijwillige inzet van bewoners in de wijk.
Intensivering samenwerking, communicatie naar bewoners, activiteiten op thema’s:
De uitvoering is gestart met een gigantische muurschildering, gemaakt door kunstenaar Ricardo van Zwol. Het is een voorstelling van een jongen en twee reeën, naar een idee van Iris Kadijk (17 jaar) en Luka Mrvos (10 jaar).
Een plan van Sanne Elenbaas
Sanne woont in een oude boerderij ze een voedselbos wil aanleggen. Er is een wateropvangbekken gemaakt. De aarde uit het bekken is een wal geworden hieromheen zodat aan de binnenzijde van de aarden wal fruitbomen uit andere klimaten geplant kunnen worden. Daar komen nu al veel dieren op af.
Een deel van de dakgoot is losgekoppeld en met buizen ondergronds aan het wateropvangbekken gekoppeld. Hetzelfde gaat gebeuren met de andere helft van het dak. Het water kan ook weer teruggepompt worden naar beplanting die het nodig heeft.
Een deel van de dakgoot is losgekoppeld en met buizen ondergronds aan het wateropvangbekken gekoppeld.